vineri, 9 decembrie 2011

Organizarea, motivaţia si odihna în viaţa elevului - Serban Livia

Organizarea
”Totul începe şi se termină cu organizarea”(Aristotel)
Organizarea eficientă a timpului este o decizie conştientă, prin care alegem să alocăm mai multă atenţie lucrurilor cu adevărat importante din viaţa noastră. Ea devine cu adevărat dificilă atunci când ne gândim la viaţa personală. În viaţa unui elev, organizarea necesită pe langă raţionament şi atenţie, multă voinţă. Uneori trebuie să renunţăm la activităţile care ne ocupă o mare parte din timp sau la ideile învechite, lucruri de care ne leagă doar obisnuinţa pentru a reuşi să ne organizăm timpul, să avem parte şi de relaxare dar şi de studiu. Atât timp cât rezultatele din urma organizării sunt favorabile, satisfacţia va fi considerabilă. Mult succes!                                                      

Motivaţia

În cadrul activităţii trebuie să ne mulţumim nu cu orice fel de performanţe, ci cu performanţe cât mai bune, cât mai înalte, care să însemne nu doar o simplă realizare a personalităţii, ci o autodepăşire a posibilităţilor ei. Stimulul motivaţional care împinge spre realizarea unor progrese şi autodepăşiri evidente poartă denumirea de nivel de aspiraţie. Acesta trebuie raportat la posibilitaţile şi aptitudinile elevului (un şapte va fi un nivel de aspiraţie crescut pentru elevul slab, acceptabil, pentru unul mediocru, dar o decepţie pentru unul bun). Pentru elevii slabi şi mediocri, nivelurile de aspiraţie relativ scazute reprezintă succes, în timp ce pentru cei cu aptitudini, un regres.Ei vor regresa chiar şi sub raportul valorificării capacităţilor de care dispun. De aceea, este bine ca nivelul de aspiraţie - pentru a avea un efect pozitiv - să fie cu puţin peste posibilitatile de moment. Nu trebuie uitat niciodata că discrepanţa prea mare dintre capacităţi şi aspiraţii este periculoasă.

Odihna

Odihna este procesul obligatoriu care alternează cu activitatea fizică sau intelectuală, prin repaus realizându-se reducerea efortului şi concentrării.
Cine ştie să se odihnească raţional, acela se dovedeşte capabil să îndepărteze orice urmă de oboseală, să înceapă o nouă zi în deplinătatea resurselor sale fizice şi intelectuale.
Un corp bine odihnit este mult mai bine pregătit pentru a-şi pune în valoare resursele naturale de apărare împotriva bolilor. De aceea se şi spune că de omul bine odihnit bolile se lipesc mai greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu