joi, 8 decembrie 2011

Elevul in zilele noastre - Ilie Denise

Conform DEX, ELÉV, -Ă, elevi, -e, s. m. și f. 1. Persoană care învață într-o școală sau care este instruită de cineva; școlar. 2. Persoană care urmează în concepții și în acțiuni pe maestrul său; discipol, învățăcel, urmaș, adept. – Din fr. élève. 
Făcand o comparaţie între elevul din generaţiile anterioare şi elevul actual, mentalitatea elevului de azi s-a schimbat foarte mult faţă de mentalitatea elevului din trecut. Elevul de azi nu mai citeşte atâtea cărţi, preferă să caute pe internet detalii despre informaţia de care are nevoie, face un search şi monitorul se umple de sute de pagini. Încă de câţiva ani încoace, un fost profesor ne tot spunea: voi sunteţi generaţia “copy-paste”. De atunci, acest lucru a rămas întipărit în memoria noastră şi, deşi unii au încercat să îşi schimbe tacticile de abordare a temelor sau pur şi simplu a unei informaţii, pentru mulţi a fost un experiment eşuat. Într-adevar, pe zi ce trece, se dovedeşte că tehnologia câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa cărţilor şi a vechilor metode de învăţare.
Tindem oare spre superficialitate? Poate în viitorul apropiat chiar o să dispară cărţile, o sa dispară scrisul de mână. Lumea se schimbă cu sau fără acordul nostru, este ceva inevitabil. Noua generaţie de elevi nu este atât de mult de preocupată de şcoală, dar este mai capabilă sa pună informaţiile cap la cap. 
Elevul, nu înseamnă numai persoana care învaţă într-o şcoală. Elevul actual este cel care, pe langă faptul ca merge la şcoală şi se pregăteşte pentru o carieră strălucită (pentru ca toţi visăm la o carieră strălucită), îşi petrece timpul liber ieşind cu alţi elevi, se distrează, trăieşte viaţa de adolescent. Actualmente, viaţa de elev reprezintă un cumul între şcoala şi formarea educaţiei, respectiv punerea bazelor unei cariere şi viaţa particulară, socializarea cu tineri de aceeaşi vârstă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu