joi, 8 decembrie 2011

Modele in cariera - Prodan Elena

             Felul în care ne alegem cariera depinde foarte mult de succesul în viaţă. Trebuie să avem o imagine bine definită a ceea ce ne va marca viitorul în plan profesional. Există mai mulţi factori care ne pot influenţa alegeraea potrivită în carieră.
            Cariera este ansamblul rolurilor profesionale performate de-a lungul vieţii active a căror succesiune poate urma traiectorii diferite în timp. Traiectoria în cariera depinde nu numai de resursele acţionale ale persoanei la începutul carierei şi pe parcursul ei, ci şi de oportunităţi şi, mai ales, de modul în care individul are obiective de carieră clare şi este capabil să se folosească de aceste oprtunităţi pentru a le atinge.
          În alegerea carierei, oamenii au în vedere anumite aspecte şi îşi pun anumite întrebări ca de exemplu:
"Cum ajung oamenii să obţină anumite profesii, ocupaţii sau posturi?" "Obţinerea unei ocupaţii sau a unui post se realizează prin şansă sau prin alegere?"

"În ce masură poate servi un post carierei noastre?"

"Ce ne rezervă viitorul?"

"Cum ne pregătim ca sa întelegem şi să anticipăm schimbările?"
Individul trebuie să-şi identifice aspiraţiile şi abilităţile sau capacităţile, iar prin evaluare şi consiliere să înţeleaga care sunt eforturile necesare sau cerinţele de pregătire şi dezvoltare.


            Modelele de planificare a carierei, în care poate fi cuprins întregul personal al unei organizaţii, sunt următoarele:
 .          modelul "şansă şi noroc";
.          modelul "organizaţia ştie cel mai bine";

   Modelul "şansă şi noroc"

Acest model constă în faptul că individul, pentru a ajunge în postul dorit, se bazează doar pe şansa şi norocul "orb". Pentru a utiliza acest model, individul în cauză trebuie să fie perseverent şi să nu piardă niciun prilej pentru a fi în locul potrivit şi la momentul potrivit. Deşi conţine elementul "şansă" şi are o rată înaltă de deziluzie, acest model este urmat de un număr mare de indivizi.

  Modelul "organizaţia ştie cel mai bine"

Conform acestui model, angajatul este deplasat de pe o poziţie pe alta sau de pe un post pe altul, în funcţie de nevoile organizaţiei. Modelul poate fi acceptat de unii tineri care sunt dependenţi de adulţi din toate punctele de vedere. Pentru un adult, însă, efectele sunt în general negative şi au repercusiuni pe plan psihic din cauza percepţiei faptului că organizaţia abuzează de angajat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu