joi, 8 decembrie 2011

Cum sa te integrezi intr-un grup - Alina Nicoleta Ochean

Este o întrebare pe care fiecare dintre noi, mǎcar o datǎ în viaţǎ o are în discuţie. Toţi ne dorim sǎ fim plǎcuţi şi înţeleşi chiar şi de persoanele noi cu care intrǎm în contact. Se spune cǎ prima pǎrere se formeazǎ relativ repede, în primele cậteva minute si chiar dacǎ uneori este greşitǎ, are un impact important asupra modului de percepţie a celuilalt. Conform spuselor lui Martin Luther King: „Oamenii se urǎsc pentru cǎ nu tem, se tem pentru cǎ nu se cunosc, nu se cunosc pentru cǎ nu comunicǎ”,  se constatǎ faptul cǎ la baza fiecǎrei relaţii se aflǎ comunicarea, care actualmente depǎşeşte stadiul  de simplu schimb de replici, întrucật informaţiile transmise pe fond neverbal pot influenţa foarte mult. Imaginaţi-vǎ cǎ aveţi de dat un interviu pentru un nou job sau vǎ aflaţi în cadrul unei conferinţe sau pur şi simplu în prima zi de şcoalǎ şi trebuie sǎ scǎpaţi cu brio de stậnjenealǎ începutului şi sǎ denotaţi calm şi perseverenţǎ pentru a convinge. În continuare, vǎ voi prezenta cậţiva paşi de urmat în încercarea de a scǎpa de emoţiile începutului:
1.Ia pulsul locului
Înainte de a vǎ repezi sǎ daţi mậna cu toatǎ lumea, prezentậndu-vǎ febril, rezervaţi-vǎ cậteva minute pentru a-i observa pe cei din jurul dumneavoastrǎ. Astfel, vǎ veţi face o idee despre gusturile şi personalitǎţile lor şi veţi putea alege ulterior o modalitate propice de abordare. Sfat: Ascultaţi-i cu atenţie pe fiecare pentru a acumula cật mai multe informaţii.
2.Nu te grǎbi în a da o concluzie
Fiecare are prejudecǎţile sale, iar atunci cậnd nu cunoaştem mediul în care ne aflǎm, avem tendinţa de a ne lǎsa influenţaţi de primele impresii şi de a emite judecǎţi de valoare mult prea repede. Evitaţi tendinţa de a-i eticheta pe cei necunoscuţi, de a-i trece prin „patul lui procust”, întrucật în spatele unei simple imagini se poate ascunde un om capabil, care sǎ aibǎ ceva substanţial de transmis.
3.Un zậmbet face cật 1000 de cuvinte
Chiar dacǎ ideea de nou început vǎ înspǎimậntǎ, precum şi necesitatea de a vǎ desfǎşura într-un cadru cu oameni necunoscuţi, încercaţi sǎ vǎ pastraţi pozitivismul şi echilibrul prin reliefarea unui zậmbet. Acest lucru va emana încrederea în sine şi va avea o forţǎ de autosugestionare, fapt ce va determina elanul pentru a vǎ integra cu uşurinţǎ.
4.Fii tu însuţi
Lucrul cel mai important este de a nu face compromisuri doar de dragul celorlalţi. Rǎmậneţi natural, aşa cum sunteţi dumneavoastrǎ în majoritatea timpului, fǎrǎ sǎ vǎ prefaceţi pentru cǎ în final, adevǎrata fire va ieşi la suprafaţǎ şi nu va fi deloc plǎcut sǎ fiţi lǎsat fǎrǎ masca aparenţelor, mai ales cǎ riscaţi ca acea mascǎ sǎ vǎ devinǎ adevǎratul chip.
Sper ca aceste cậteva îndrumǎri sǎ vǎ fie de un real ajutor pentru a vǎ putea acorda un plus de încredere pentru integrarea într-un grup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu